Geloof

Ongeveer een jaar geleden stelde iemand mij de volgende vraag uit de Westminster catechismus: ‘Wat is het voornaamste en hoogste doel van de mens?’ Het antwoord is mij sterk bijgebleven: ‘… om God te verheerlijken, en zich eeuwig en volkomen in Hem te verlustigen.’ Oftewel, we zijn allemaal geroepen om God te eren, te prijzen en om elke dag in Zijn aanwezigheid door te brengen. Wat een vreugdevol doel heeft God ons gegeven!

Ik heb het voorrecht gehad dat ik in een gelovig gezin in Nederland ben opgegroeid. Het is als eerste dankzij mijn ouders dat ik God heb leren kennen. En ik heb altijd de vrijheid gekend om naar de kerk te gaan, zelf de Bijbel te lezen en de Waarheid te onderzoeken.

Onbereikt

Maar het doet me verdriet dat maar liefst 40% van de wereld nog nooit de boodschap heeft gehoord van het reddende werk van Jezus. Dat zijn ruim 3 miljard mensen die niet de keuze hebben om te geloven in Jezus en zo hun hoogste en voornaamste doel in het leven missen.

Deze 3 miljard mensen zijn niet evenredig verdeeld over de wereld. Veel van de minst-bereikte mensen wonen in het 10/40 venster. Dat wil zeggen: het gebied tussen de 10e en 40e breedtegraad op het noordelijk halfrond. We spreken van een onbereikt volk wanneer een bevolkingsgroep minder dan 2% christenen heeft.

Toen ik over deze aantallen hoorde, werd ik des te meer geraakt door Paulus vraag in de Romeinenbrief:

Maar hoe kunnen ze hem aanroepen als ze niet in hem geloven? En hoe kunnen ze in hem geloven als ze niet over hem hebben gehoord? En hoe kunnen ze over hem horen als hij verkondigd wordt?

Romeinen 10:14

Jezus’ Grote Opdracht

Voordat Jezus terugkeerde naar de hemel gaf Hij ons nog een opdracht:

Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen, in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.

Mattheus 28: 19-20

Er ligt dus nog een grote uitdaging voor ons! De vraag is: hoe kunnen we meewerken aan de Grote Opdracht van Jezus? In die zoektocht, voel ik mij steeds meer geleid om te gaan wonen en werken in een land in Centraal-Afrika. Dit is een overwegend moslimland met nog veel onbereikte volken. Juist daar wil ik een getuige zijn van God en het Goede Nieuws van Jezus bekend maken.

Het is mijn gebed dat meer en meer mensen de hoop, vreugde en vrijheid mogen ervaren die het Goede Nieuws van Jezus brengt. Zodat zij ook mogen antwoorden op de vraag, wat is je hoogste doel? “… Om God te verheerlijken en zich eeuwig en volkomen in Hem te verlustigen.”

Wil je meer weten over wat ik ga doen in Centraal-Afrika? Lees hier meer over het project.